Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

Legenda o zjevení Panny Marie v Klokotech

04.09.2009 15:35

Dle pověstí se na místě, kde je dnes obec Klokoty, zjevila Panna Marie. Tato pověst je údajně ze 12. století našeho letopočtu. Dnes na tomto místě stojí velký chrám Nanebevzetí Panny Marie, který má deset věží. Když tento chrám uvidíte poprvé, tak vám bude vzdáleně připadat  pravoslavné chrámy, ale jedná se o chrám katolický.

Začněme ale od začátku. Ve dvanáctém století našeho letopočtu pásli pasáci na lukách nad řekou Lužnicí dobytek. Bylo to v místech mezi vrcholem dnešního Modrého lomu (horolezecká oblast), dnešním Klokotským chrámem Nanebevzetí Panny Marie (v tu dobu tam ještě nestál) a vojenským cvičištěm, které se táhne od Klokot až do obce Drhovice. Dle všeho byla Panna Marie vidět na místech, kde dnes stojí garáže. Dle pověstí viděli pasáci bíle oděnou krásnou dívku, která se procházela mezi jejich dobytkem na lukách. Když se k ní chtěli dostat blíže, tak se dívka ztratila neznámo kam. Pasáci o tomto svém zážitku řekli dalším lidem v obci Klokoty, ale většina si myslela, že mají úpal. Přesto jim to nedalo a další den na louce čekalo a číhalo mnoho lidí a doufalo, že se dívka znovu ukáže. A tak se dle pověstí skutečně stalo a ona dívka se opět procházela mezi stádem dobytka. Povídá se, že jeden muž k ní přišel a oslovil jí. V tom okamžiku se prý k oné bíle oděné dívce snesli dvě postavy (dle svědků údajně vypadající jako andělé) a odlétli i s dívkou k nebesům. Z tohoto zážitku bylo usouzeno, že se jednalo a Panenku Marii. Od té doby se tomuto zjevení říká Panenka Marie Klokotská.

Na místě, na kterém se Panenka Marie Klokotská údajně zjevila, byla postavena kaplička, která zde stojí i dnes. Nedaleko od tohoto místa je studánka ve které je údajně léčivá voda. A proto se zde začalo scházet mnoho obyvatel z Klokot, ale i poutníci ze širokého kraje a dokonce i ze zahraničí. A práve proto byl postaven nedaleko od tohoto místa kostel. Tento kostel byl po roce 1420 zničen husity (dle dobového materiálu byla údajně zničena celá tehdejší obec Klokoty).

Znovu obnoven byl tento kostel v Klokotech pravděpodobně okolo roku 1440.Tehdy prý byl v troskách na místě prvního kostela objeven obraz Panny Marie, který byl absolutně neporušen.

Okolo Klokot se "točí" mnoho dalších legend, které spadají do skupiny slovanských mýtů resp. mýtů o slovanských běsech. Údajně se tu zjevovala divá žena (divoženka, baba Jaga či čarodějnice), která kradla exempli causa zelí a též prý unášela klokotské obyvatele. Nechám zcela na vás, zda-li budete či nebudete těmto legendám věřit. Pokud máte špetku odvahy, tak se vydejte v noci do zdejších lesů mezi obcí Klokoty a řekou Lužnicí. Pokud se vám nepodaří potkat divou ženu nebo vílu nebo jinou bytost, tak věřte, že zde potkáte minimálně velká hejna světlušek.

Vedle dnešního chrámu Nanebevzetí Panny Marie je velký hřbitov a park s fontánou. Vedle dnešní obce Klokoty stojí klasické panelákové sídliště z dob socialismu. Obec je dnes již součástí jihočeského okresního města Tábor, ze kterého vede křížová cesta přes údolí Tismenického potoka až k chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Potkáte zde poutníky a turisty téměř z celé Evropské unie, nejčastěji však z Polska a  Slovenska.

Jaroslav D. Ptáček


TOPlist