Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

Mnoho druhů smíchu (III.)

26.07.2009 12:07

 

 

Nadsázka

Nějakou příliš vážně se tvářící záležitost můžete v duchu ještě nafouknout do naprosté absurdity.

Výhody: Tento způsob často používají dovední diskutéři, aby zesměšnili prakticky cokoliv, co jejich oponent řekne.

Rizika: Oponent se může pořádně naštvat a pak vám to nějak vrátit. Lidé často nesnášejí, když se žertuje na téma jejich zvyků, diet nebo plánů, jak zachránit lidstvo.

Nacházejte humor v každodenních záležitostech

Časně ráno za šera , když jsem si v podřepu obouval boty, se náhle odněkud vynořila sousedova jezevčice Terezka, olízla mi obličej a pak se otřepala tak energicky, že jí psí známka cinkala o obojek. Smál jsem se tomu dobrých pět minut. Rozveselit vás mohou nejen psi (a někdy i jejich pánové a paní), ale třeba i kos svižně se koupající v louži. A směšnostmi se hemží i náš lidský svět. Situační humor můžete vytvářet i záměrně a udělat čas od času něco nelogického, směšného nebo nečekaného. Výhody: Najdete tak spoustu dobrých záminek, proč se zasmát.

Rizika: Snad, kdyby si někdo vyložil váš smích osobně a vztáhl ho na sebe.

Paradoxy

Nacházejte humor v paradoxech života. Tak jistý výzkum veřejného mínění v České republice prokázal, že většina obyvatel si přeje pravicovou vládu, která bude zvyšovat sociální dávky a důchody (pro pravici program ne právě typický). Nebo statistici zjistili, že zlí zubatí žraloci zabíjí mnohem méně lidí, než hodné včeličky a ještě daleko méně lidé jež elektrické svíčky na vánočních stromcích. K paradoxům patří i rčení jako "svatá válka" nebo to, že někteří lidé se ve volném čase štvou a rozčilují ještě víc než v práci.

Výhody: Nové důvody, proč se smát.

Rizika: Minimální.

Směšný dovětek

K jakémukoliv slovu přidejte žertovný dovětek (např. dovětek "cha-cha-cha"). Např. dostanete poštou upomínku, místo rozladění, si řeknete "upomínka, cha, cha, cha".

Výhody: Dá se použít i ve stresu.

Rizika: Pokud budete praktikovat v duchu, minimální. Při vyslovování nahlas je na místě obezřetnost, většina lidí se upomínkám nesměje a mohlo by jim to být divné.

Tiše se smát v srdci

Soustřeďte se na okamžik do hloubky hrudníku a do jeho středu ve výši srdce. Tiše se tam usmějete. Možná se při tom trochu pohnou i koutky vašich úst nebo se rozzáří oči, ale to není podstatné. Cvičení zkoušejte opakovaně a jestliže se vám podaří, zapamatujte si výsledný pocit. Příště už to půjde snáz.

Výhody: Jemné, nenápadné, srdečné.

Rizika: Patrně žádná.

 

 

MUDr. Karel Nešpor, CSc
 
Převzato s laskavým svolením  MUDr. Karla Nešpora, CSc. 
 
(Z knihy Nešpor, K.: Léčivá moc smíchu, vyšla v nakladatelství Vyšehrad v roce 2002)

TOPlist