Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2009 se blíží

10.07.2009 14:56

PRAHA - Slavnostní zahájení 18. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov se rychle blíží. Zahajovací koncert bude uveden v pátek 17. července od 21 hodin na náměstí Svornosti na počest 700 let města Český Krumlov. Po letech zde zazní unikátní vokálně–instrumentální dílo, věnované čtyřem vládnoucím šlechtickým rodům - Vodní hudba pro Český Krumlov. Skladatel František Xaver Thuri ji vytvořil před 13 lety na objednávku festivalu k jeho pátému výročí. Dílo provede Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Charlese Olivieria – Munroa, Schola Gregoriana Pragensis, Kühnův smíšený sbor, sólisté – Dagmar Vaňkátová (soprán), Marta Beňačková (alt) a Jiří Sulženko (bas). Recitovat bude Viktor Preiss.

"Hned nás napadlo", komentuje události ředitel festivalu, Jaromír Boháč, "čím jiným můžeme oslavit výročí města, než dílem, které je zkomponováno na objednávku festivalu a je programovým dílem o historii města, Vodní hudbou pro Český Krumlov? Již při zadání díla jsem chtěl, aby měl Krumlov svou Vodní hudbu, která bude o jeho historii, vládnoucích rodech, ale i o jeho současnosti. František Xaver Thuri toto ve své skladbě velmi dobře vyjádřil a J. Šmíd napsal krásné nadčasové průvodní texty. Již samo umělecké obsazení je monumentální a jsem moc rád, že roli vypravěče letos přijal Viktor Preiss."

Hvězdnou tváří festivalu se pro tento ročník stala světoznámá operní diva Renée Fleming (USA), která je považována za jednu z nejlepších současných sopranistek světa. R. Fleming zazpívá v Pivovarské zahradě na Operním galakoncertu 18. července od 20:30 hodin se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod taktovkou Johna Keenana(USA). Fleming se také 17. července účastní slavnostního zahájení festivalu s pozvanými hosty v hotelu Růže.

"Hlavní festivalové koncerty se snažíme plánovat dva roky dopředu", říká ředitel festivalu, Jaromír Boháč a pokračuje. "V tomto případě trvalo poměrně dlouho, než paní Fleming a její agentura souhlasili s koncertem. O to větší byla naše radost, když přijala nejen pozvání na exteriérový festivalový koncert, ale dala i souhlas, že bude jeho letošní tváří. Je to pro nás velká výzva do budoucna a také určité ocenění naší práce. Domnívám se, že i naše postavení v Evropě mělo svůj podíl na jejím rozhodnutí. Děkuji našemu dramaturgovi za trpělivost při jednání."

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, konaný již tradičně pod záštitou prezidenta republiky, pana Václava Klause, v tomto roce proběhne od 17. července do 22. srpna. Pro návštěvníky je připraveno 21 koncertů a představení, konaných v sedmi různých, zajímavých prostředích Českého Krumlova, z toho 13 z nich se uskuteční pod širým nebem. Pestrá nabídka hudebních žánrů, orchestrů a sólistů z domova i zahraničí je určena širokému okruhu milovníků hudby. Klasická hudba bude již tradičně základním programovým kamenem festivalu.

Více se o programu, umělcích, či o prodeji vstupenek dozvíte na www.festivalkrumlov.cz

 

Vydavatel: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Redaktor: Veronika Dušková
e-mail: duskova@auviex.cz


TOPlist