Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

Mnoho druhů smíchu

21.07.2009 13:37

Podle jednoho výzkumu jen asi 10 až 20 % epizod smíchu následovalo po něčem, co by se dalo označit jako žert. K tomu abyste se zasmál se rozhodně nemusíte neustále pohybovat v mimořádně duchaplné společnosti. Věřím, že se vám alespoň některé z následujících podnětů budou hodit. Pilně praktikujte zde popsané různé druhy smíchu podle okolností a své volby.


1. Způsoby smíchu vhodné téměř kdekoliv a kdykoliv

Buddhův úsměv

Zavřete oči a uvolněte svaly, které nepotřebujete k zachování zpřímené polohy, zejména pak svaly obličeje. Koutky úst táhněte šikmo vzad a vzhůru přibližně směrem k ušním lalůčkům. Současně se snažte přitahovat ušní boltce směrem k hlavě.

Výhody: Může navodit pocit moudré a mírumilovné radosti.

Rizika: Žádná, pokud při tom budete dávat pozor na cestu.

Vnitřní úsměv

Oči nechte otevřené. Představte si, že na straně očí obrácené dovnitř hlavy, září zlaté světlo. Toto světlo posílejte otevřenýma očima navenek.

Výhody: Člověk je hned okouzlující.

Rizika: Žádná, ledaže někdo považuje za riziko pronásledování ctiteli nebo ctitelkami.

Nahradit hněv, úzkost apod. humornou fantazií

Používejte humor a smích v situacích, kdy jste dříve reagoval hněvem. Tak v předvíkendové frontě v samoobsluze, která se zastavila, protože někdo z nakupujících zapochyboval o správnosti součtu svých 43 položek, si můžete vymýšlet humorná vysvětlení, proč si tak počíná. Třeba cele dětství hladověl a nyní si chce za své peníze dopřát co nejvíc. Nebo se mu tělnatá paní pokladní natolik zalíbila, že se s ní chce tímto způsobem blíže seznámit a zároveň vyzkoušet, je-li dost trpělivá, aby to s ním vydržela. Podobně používejte humor, smích a nadsázku v situacích, které vyvolávaly úzkost nebo smutek.

Sókrata navštívila před popravou jeho choť Xantipa a naříkala: "Oni tě odsoudili úplně neprávem!" Sókratés jí odpověděl: "Byla bys raději, kdybych byl odsouzen poprávu?"

Výhody: Budete vnitřně svobodnější.

Rizika: Možná tak naštvete někoho, kdo by rád viděl naštvané vás.

 

MUDr. Karel Nešpor, CSc

 

Převzato s laskavým svolením MUDr. Karla Nešpora, CSc

 

(Z knihy Nešpor, K.: Léčivá moc smíchu, vyšla v nakladatelství Vyšehrad v roce 2002)


TOPlist