Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Dirigenta Metropolitní opery v New Yorku nadchlo otáčivé hlediště

22.07.2009 19:02

 

PRAHA/ČESKÝ KRUMLOV - Dirigent John Keenan je díky svým výkonům ve světoznámých operních domech (Metropolitní opera New York, Mariinské divadlo Sankt Peterburg) vnímán jako významný dirigent své generace. Je znám svým širokým záběrem – diriguje Wagnera, Mozarta, Verdiho či Strausse. Stal se jedním z nejmladších dirigentů, kteří působili v newyorské Metropolitní opeře – debutoval zde s Mozartovým Donem Giovannim v šestadvaceti letech. A úspěšně, ihned dostal další angažmá. Spolupracoval s takovými pěvci, jako jsou Thomas Hampson, Karita Mattila a další. Další opery nastudoval v Norské národní opeře, v Grand Théâtre de Genève a na některých dalších světových scénách. Častým hostujícím dirigentem je zejména v Minnesota Opera. Na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov vystoupil už v loňské sezóně. Letos se vrátil a dirigoval famózní recitál americké sopranistky Renée Fleming a tento víkend jej čekají dvě premiéry Dvořákovy Rusalky na Otáčivém hledišti. Nové nastudování opery připravuje festival společně s Jihočeským divadlem v mezinárodním obsazení.

John Keenan byl zážitky z loňského festivalového představení Verdiho opery Síla osudu na otáčivém hledišti tak unešený, že se chtěl v tomto roce znovu vrátit. "Byl jsem unešený otáčivým hledištěm, kde publikum sleduje a poslouchá operu a při tom se celé hlediště se otáčí směrem na různá operní jeviště, která jsou přírodní a vytváří efektní, až filmové prostředí."

Tentokrát budete dirigovat českou klasiku, Dvořákovu Rusalku. Už jste se s ní na jevišti někdy setkal?
"Tento rok jsem v Torontu dostal poprvé v kariéře příležitost dirigovat známou Dvořákovu Rusalku s výborným orchestrem. Po loňské zkušenosti, kdy jsem měl to potěšení dirigovat skvělý orchestr Jihočeského divadla v Českém Krumlově, jsem se chtěl vrátit a slyšet ho hrát muziku, která je součástí jeho kultury a domoviny."

Uvidíme v Českém Krumlově některé pěvce z torontského představení?
"Ano, Rusalku v Českém Krumlově bude zpívat skvělá americká sopranistka Julie Makerov, která zpívá tuto roli i v torontském představení a měla s ní obrovský úspěch."

Budete se na dirigování Rusalky v Českém Krumlově připravovat jinak než obvykle?
"Operu jsem studoval mnoho měsíců před dirigováním v Torontě. A také jsem spolupracoval s českými specialisty na správné české výslovnosti a přízvuku. Vím, že budu během generálek s velkým nasazením i zpívat a budu se pokoušet o perfektní češtinu."

Co od plenérové inscenace Rusalky očekáváte?
"Očekávám, že orchestr a soubor nádherně, stylově zahraje a zazpívá Rusalku a že obecenstvo bude nadšené operou a přírodním jevištěm."

Kromě Rusalky jste na festivalu dirigoval Symfonický orchestr Českého rozhlasu na operním galavečeru světové megastar, sopranistky Renée Fleming. Jak jste prožíval spolupráci s paní Fleming?
"Těšil jsem se velmi. Byl to krásný večer. Renée Fleming je jednou z nejlepších současných umělkyň. Znám ji už mnoho let, jsme přátelé a měl jsem to potěšení s ní pracovat na mnoha jejích produkcích v MET. Pokaždé je to velmi vzrušující a inspirativní spolupráce."

Pozvěte prosím diváky na Rusalku.
"Jsem nadšen, že jsem se mohl vrátit do Českého Krumlova a Českých Budějovic. Myslím, že diváci budou letošní letní Rusalkou nadšeni. Budou potěšeni nádherným zpíváním, výbornou produkcí a úžasným orchestrem a sborem."

Další informace na www.festivalkrumlov.cz


Vydavatel:

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Redaktor: Veronika Dušková
Telefon: +420 775 144 603
e-mail: duskova@auviex.cz
 

TOPlist