Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Eva Urbanová zazáří jako Cizí kněžna v mezinárodní Rusalce na otáčivém hledišti

28.07.2009 18:57

 

ČESKÝ KRUMLOV - Evu Urbanovou není třeba příliš představovat, patří ke světově vyhledávaným sopranistkám. V Národním divadle její hvězda září bezmála 20 let. K jejím nejvýznamnějším trofejím patří Cena Thálie a americká cena Grammy. V roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie. Své operní působení doplňuje mnoha dalšími aktivitami. Návštěvníci letošního Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov ji mohou vidět a slyšet hned několikrát. Začátkem srpna vystoupí na koncertě společně s Karlem Gottem a v těchto dnech účinkuje v koprodukčním představení MHF ČK a Jihočeského divadla před otáčivým hledištěm. Opeře A. Dvořáka Rusalka zpívá Cizí kněžnu v alternaci s americkou sopranistkou Alison Bolshoi.

Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově jste poprvé vystoupila jako Cizí kněžna v roce 2005 a od té doby se sem pravidelně vracíte i jako Rusalka. V čem je, podle vás, prostředí výjimečné na rozdíl od jiných evropských operních "open-stage"?
"Myslím si, že každý, kdo navštívil Rusalku v Českém Krumlově ví, že přírodní kulisy, zámeček, zahrada a pokaždé i počasí jsou jedinečnou kulisou právě pro Rusalku. Je to zde pro ni jako stvořené. Žádný scénograf a žádné divadlo nedokáže udělat takové pohádkové prostředí, jako je právě tady. Proto jsem i velkým obhájcem toho, aby se zde Rusalka hrála, protože sem jednoznačně patří."

Čím se Dvořákova Rusalka liší od jiných oper svého tvůrce i od jiných oper slovanského repertoáru?
"Já Rusalku vnímám jednoznačně jako pohádkový příběh. Příběh, který je však protknut silnou linií emocí. Velký boj, který svádí právě Rusalka sama se sebou, její obětování se své lásce a potom i princův velmi lidský úděl. Pouze člověk je schopen, domnívám se, dovést sám sebe až k vlastnímu sebezničení, když pochopí, čím se na Rusalce provinil. Je to možná v současné době brutality a necitelnosti staromódní, ale velmi poučné a velmi potřebné takové příběhy stále lidem předkládat, aby nezapomněli. Řada slovanských oper je příběhem plna emocí, vášní, nástrah, ale také života a moudrosti. Rusalka je však pro mne příběhem lásky a oběti jedním z nejsilnějších a Dvořákova hudba je tak krásná."

Jaký máte vztah k roli Cizí kněžny, kterou budete zpívat v tomto roce?
"Cizí kněžna byla mou první rolí na jevišti, kterou jsem zpívala v Plzni. Mám ji velice ráda. Cizí kněžna je pro mne prototypem ženy, která se chová k mužům přesně tak, jak si jich většina zasluhuje. Poučení jsem si z ní ale nevzala, protože jsem celý život tou romantickou Rusalkou, která věří na lásku."

Jak jste se letos před "otáčko" těšila?
"Jako každý rok jsem těšila moc. Letos je to mimořádné, protože je nové obsazení, nový dirigent."

Více se o festivalu dozvíte nawww.festivalkrumlov.cz


Vydavatel: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Redaktor: Veronika Dušková
e-mail: duskova@auviex.cz
 

TOPlist