Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Karel Gott a Eva Urbanová v Českém Krumlově propojí operní a popový svět

05.08.2009 14:14

 

ČESKÝ KRUMLOV - Nevšední propojení světa opery a popu nabídne sobotní koncert Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Na jednom podiu vedle sebe stanou naše pěvecké hvězdy, Karel Gott a Eva Urbanová.

Možná vás také hned napadne otázka: To bude E. Urbanová zpívat pop a K. Gott operu?
Možné by to jistě bylo, ale Eva Urbanová vše uvádí na pravou míru:
"To je zajímavý nápad, ale určitě to tak nebude. Karel Gott bude zpívat své písničky a já si s radostí zazpívám své „pop-rock árie“. Existuje totiž řada populárních písní, které se svou náročností a krásou rovnají operním áriím. Setkání s Karlem Gottem na pódiu je pro mne vždy mimořádnou událostí. Pro mne je Karel Gott popovým zpěvákem číslo jedna. Král popu, kterého zatím nikdo nepřekonal. Diváci se opravdu mají na co těšit."

Vím, že jste se už dříve zajímala a stále zajímáte o rock. Nemáte za tyto mimo žánrové odbočky v operním světě odpůrce?
"Samozřejmě, že mám, ale nic si z toho nedělám. Odjakživa dělím hudbu na dobrou a špatnou, nikoliv na hudbu vážnou a "nevážnou". Je mnoho zpěváků z operní branže, kteří se objevují po boku slavných i méně slavných popových zpěváků nebo skupin. Je to velké zpestření naší profese a také velká radost, když se to podaří. Podívejte se do světa, z velkých operních zpěváků to velmi zdařile zkoušeli všichni."

Jak často "utíkáte" od opery k jiným žánrům? Není to pro váš hlas nebezpečné?
"Je to nebezpečné i náročné, ale je to výzva a ty já přijímám ráda, ale to platí i pro operní role, proto teď studuji Straussovu Salome. Je to otázka techniky zpívání a tu jsem se naučila. Neutíkám často, ale mohu říci, že velmi ráda. V letošním roce to bude 2x s Karlem Gottem a jeho orchestrem Boom Band! a hned 9. 8., tj. druhý den po koncertě v Českém Krumlově, budu mít samostatný koncert s Boom Bandem v Jaroměřicích nad Rokytnou, nazvala jsem ho Eva Urbanová - Vážně, nevážně."

Co od společného koncertu s Karlem Gottem v Českém Krumlově očekáváte?
"Příjemný večer, hezké písničky a krásné duety s Karlem Gottem. Očekávám zejména hezké počasí, protože mé zkušenosti s Českým Krumlovem a Rusalkou na otáčivém hledišti jsou vždy spojené s deštěm a bouřkou."

Karel Gott letos oslavil významné kulaté narozeniny, co byste mu popřála?
"Co přát Karlu Gottovi? Hlavně hodně zdraví a štěstí."

Dovedete si sebe představit na jevišti v jeho letech?
"Dovedu a mám pro sebe i vyhlédnutou roli – stařenku v Janáčkově Její pastorkyni. Jenom doufám, že to jeviště v tomto věku přejdu sama. Karel Gott jeviště několikrát přeběhne, ale já asi tak svěží nebudu. Uvidíme, přeji si, aby na tomto vystoupení mi přišel Karel Gott popřát s elegancí, jak to umí jen on."

Pozvěte prosím diváky na koncert.
"Koncerty Karla Gotta jsou pro diváky vždy velkým zážitkem. A pokud jsou tací, kteří mají rádi i Evu Urbanovou, jsou srdečně zváni na koncert, kde ji mohou slyšet v jiném repertoáru, než jsou u ní zvyklí."

Koncert Karla Gotta a Evy Urbanové se uskuteční 8. srpna v Pivovarské zahradě. Jako host se na něm představí operní a muzikálová zpěvačka, vycházející hvězda, Tereza Mátlová. Účinkující bude doprovázet Boom!Band Jiřího Dvořáka.

Více informací najdete na www.festivalkrumlov.cz





TOPlist