Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Muzikálová hvězda Christiane Noll přijede zazpívat z Broadwaye do Českého Krumlova

09.08.2009 14:23

 

ČESKÝ KRUMLOV - Muzikálové melodie v originálním hudebním aranžmá v podání zpěváků a dirigenta broadwayských divadel, které byly na Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov poprvé uvedeny v minulém roce, sklidily nebývalý úspěch. V podstatě ihned po skončení koncertu bylo jasné, že se bude v Noci na Broadway pokračovat. 15. srpna uvidíte v Pivovarské zahradě po roce opět Debbie Gravitte, Douga La Brecqua, dirigenta Randalla Craiga Fleischera a nově také Christiane Noll. Zpěváky doprovodí Moravská filharmonie Olomouc.

Christiane Noll pochází z New Yorku, vystudovala Carnegie Mellon University. Brzy se stala jednou z nejvšestrannějších hereček amerického hudebního divadla s širokým repertoárem zahrnujícím jak muzikálový repertoár broadwayských divadel, tak operu, operetu a jazz. V broadwayském divadle debutovala v roli Emmy v Muzikálu Jekyll a Hyde, nedávno zažila velký úspěch v roli Jane Smart v americké premiéře Čarodějnic z Eastwicku. Je pravidelnou hostující sólistkou v projektu Bravo Broadway! Vedle řady dalších nahrávek vydala tři sólová CD. Úspěšně vystupovala i v operetách a v zájezdových představeních muzikálů Grease a Miss Saigon. V operním divadle debutovala na scéně Washington National Opera v Lehárově Veselé vdově po boku Plácida Dominga. Vystupuje také na sólových show v broadwayských kabaretech.

Životní a umělecký elán Christiane Noll je obdivuhodný. Vedle zpěvu miluje adrenalinové sporty. Nejvíce času však nyní věnuje svému, v únoru narozenému, miminku.

Kdy jste se rozhodla pro pěveckou dráhu a co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?
"O tom, že to budu dělat profesionálně, jsem se rozhodla na střední škole. Příležitostí bylo dost. Zjistila jsem, že jsem jiná a lidi mne chtěli. Láska někdy ke kariéře nestačí. Byla jsem přijata na Carnegie Mellon University a během studia jsem vždy v létě spolupracovala s profesionálním divadelním souborem (Pittsburgh Civic Light Opera). Po maturitě jsem se vrátila domů, což bylo asi 10 km od New Yorku. Zúčastnila jsem se konkurzů a práci jsem dostala hned."

Je ve vašem oboru velká konkurence? Máte na úspěch nějaký recept?
"Konkurence je veliká. Na každou práci čekají stovky lidí, kteří by rádi zaplatili producentovi, aby ji dostali. Tvrdá práce, kontakty, originalita – to vše je nezbytné. Odevzdanost věci, disciplina, smysl pro humor, smysl pro radost a úžas a trocha hroší kůže taky pomáhá. Být vždy připraven. Snadno se se vším vyrovnávat, vážit si těch kolem sebe, ať dělají cokoli."

Co teď na Broadway letí, o jaké muzikály je největší zájem? Hrajete v nich?
"Broadway je v současné době velmi rozmanitá. Najdete tam opravdu všechno, od South Pacific přes Hair, Rock of Ages, Mamma Mia! až k Phantom of the Opera nebo Billy Elliott. Různá představení se všemi žánry muziky. Zájem je obrovský. Lidé mají rádi fantazii, únik, humor, drama, podívanou. Muzikály jsou na Broadway trvale nejžádanější. Je to ještě pořád událost, vypravit se do New Yorku na Broadwayské představení. Já jsem právě spolupracovala na nové inscenaci oceněného představení Ragtime v Kennedyho centru ve Washingtonu."

Máte nějaké vzory? Kdo vás profesně nejvíce ovlivňoval?
"Nemám žádný vyslovený vzor, ale v operním světě miluji Natalii Dessay. Je neuvěřitelnou zpěvačkou a báječnou herečkou. Je úžasná!"

Jste sportovně založená, věnujete se adrenalinovým, náročným sportovním disciplínám (skákání padákem, horolezectví, potápění), jak to jde dohromady s vaší pěveckou kariérou?
"Zatím mi nikdo neřekl, že bych něco neměla dělat. Miluji tu radost a svobodu při zkoušení všech nových zážitků. Ať už je to skvělá výprava do hor nebo fantastické jídlo – život je o prožívání. Chopit se všeho kolem vás. A to se snažím dostat i do své práce. Vášeň a energii, život a kouzlo nečekaného."

Zpíváte také Gerschwina, čím vás jeho hudba přitahuje?
"Gerschwinova hudba je nadčasová. To je ten důvod, proč si lidé zpívají jeho písničky pořád dokola, desetiletí za desetiletím. Neuvěřitelné melodie s nádhernými texty jeho bratra Iry. Miluji zajímavé texty."

Pozvěte prosím posluchače na koncert?
"Radost z hudby!! O tom to všechno je. Díky předem za návštěvu, užijte si!"

 

Více informací najdete ZDE.

Vydavatel: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Redaktor: Veronika Dušková
Telefon: +420 775 144 603
e-mail: duskova@auviex.cz

 


TOPlist