Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: V Telči začala výstava dřevěných hraček

23.07.2009 17:41

PRAHA (WR) - U příležitosti úspěchu jihočeského filmu o kouzlu dřevěných hraček na festivalu Arts&film 2009 v Telči byla v KÚ Jihočeského kraje zahájena tématická výstava. Jejího otevření se zúčastní i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola .

Návštěvníci mají možnost si až do konce srpna prohlédnout ve třetím nadzemním podlaží úřadu "vše ostatní, co se do filmu nevešlo". Ve vitríně uvidí například dřevěné koníky, selky, trhovkyně, vojáky, husary či pradleny mistra lidových řemesel ze Zvěrkovic Jiřího Drhovského. Prostřednictvím fotografií větších formátů nahlédnou také do expozice hraček ze dřeva Františka Kyncla v Kamenici nad Lipou, který je jedním z největších sběratelů tradičních hraček u nás. Několik snímků pak přiblíží atmosféru natáčení bronzem oceněného filmu Kouzlo dřevěné lidové hračky.

V jedenácti minutách nechá snímek MK studia z Týna na Vltavou diváky nahlédnout pod šikovné ruce dřevořezbářů různých oblastí Čech a Moravy, kde se hračky vyráběly. "Film je výjimečný právě tím, že připomíná téměř zapomenuté technologie a tradici této řemeslné výroby, a upozorňuje tak na stále diskutovaný vztah člověka a přírody," řekla spoluorganizátorka výstavy a referentka oddělení kultury a cestovního ruchu Jitka Šálená.

Snímek si z Mezinárodního festivalu filmu a umění v Telči přivezl 20. června třetí místo v kategorii Lidové umění a tvorba, umělecká řemesla, naivní umění.


Vydavatel: WEBReporter.cz, Česká informační agentura, s.r.o.
Redaktor: Barbora Bělinová
e-mail: belinova@webreporter.cz
 

TOPlist