Vyhledávání


Kontakt

MAGAZÍN TÁBOR SOBĚ, MAGAZÍN TÁBORSKO SOBĚ
www.tabor.czin.eu

E-mail: taborskosobe@email.cz

KULTURA ČR: Za maďarskou kulturou jeďte do Českého Krumlova

29.07.2009 15:14

 

ČESKÝ KRUMLOV - Mezinárodní hudební festival Český Krumlov připravil na sobotu 1. srpna pro své návštěvníky další z populárních národních večerů. Krumlovská Pivovarská zahrada už byla svědkem Španělského, Francouzského, či Řeckého večera, nebo také dvakrát Irské noci. Letos jste zváni na Maďarský večer plný hudby, tance, národního jídla a pití.

O hudební část večera se postará zajímavá a osobitá, mladá Maďarka, Palya Bea společně s dalšími třemi muzikanty. Bea ve své tvorbě vychází z maďarské lidové hudby, se kterou vyrůstala, ale zajímá se i o hudbu jiných národů a také s oblibou kombinuje prvky různých stylů a tvoří hudbu vlastní, ke které si píše i texty. Koncertuje po celém světě, vystupovala už například i v Carnegie Hall. Koncem března dotočila nové album Egszálének – Justonevoice.

Palya Bea stála na jevišti už v sedmi letech, kdy zpívala s venkovskou skupinou v rodné vesnici. Později studovala a zpívala v zahraničí hudbu různých národů.

"Právě při těchto koncertech jsem nejblíže lidem, protože zpívám hodně s nimi", prozrazuje na sebe Bea a pokračuje: "Když jsem sama na jevišti, nemám jinou možnost, než sebrat svou křehkost i sílu, stávám se průhlednou. Tyto dojmy z poslechu jediného hlasu mne nejvíce inspirovaly pro mé poslední album."

Která národní hudba se vám líbí?
"Miluji sefardskou hudbu. Je v ní slyšet něco z židovské, středověké, řecké, turecké a bulharské hudby. Je nesmírně vzrušující a zároveň náročné tyto písně zpívat. Potom mám ráda bulharskou hudbu. Také miluji řeckou a tureckou hudbu. V těchto zemích mám mnoho hudebních přátel. A samozřejmě, že miluji hudbu maďarskou. Dlouhá léta jsem trávila v tančírnách poslechem, hraním a tancováním naší lidové hudby a tanců."

Čardáš si tance chtiví návštěvníci budou moci zatančit společně s maďarským souborem lidových tanců KÉVE. Večer začíná ve 20:30 hodin.

Více se o festivalu dozvíte na www.festivalkrumlov.czMezinárodní hudební festival Český Krumlov
Redaktor: Veronika Dušková
e-mail: duskova@auviex.cz

 
 

TOPlist